Iedere inwoner van Zoetermeer, moet zorg kunnen vragen zonder blootgesteld te worden aan gezondheidsrisico's van roken. Dit betekent dat elke arts rookvrij te benaderen moet zijn. In Zoetermeer maken zorgaanbieders zich hier samen hard voor.

Met onze aanpak zijn we één van de kandidaten voor de Rookvrije Generatie Award in de categorie zorg. Steunt u ons? Breng dan uw stem uit.

Het initiatief is genomen door huisartsen in samenwerking met de gemeente Zoetermeer, de Stichting Georganiseerde eerstelijnszorg Zoetermeer en het LangeLand Ziekenhuis. De eerste stap is de omgeving van de gezondheidscentra in Zoetermeer rookvrij maken. 

Bij elke gezondheidscentrum liggen nu vanaf de ingang tot aan de dichtstbijzijnde parkeerplek voor patiënten stoeptegels. Deze wijzen mensen erop dat de omgeving rookvrij is. 

Patiënten kunnen zo niet gehinderd door rook het gezondheidscentrum binnenlopen. Oftewel: van huis tot in de spreekkamer rookvrij.

De volgende stap is het plaatsen van de tegels bij het LangeLand Ziekenhuis.

Steunt u onze actie voor een rookvrije generatie? Stem dan op ons via deze pagina

Tegels bij de gezondheidscentra wijzen mensen erop dat de omgeving rookvrij is.

Andere maatregelen

Ook in de spreekkamers is er aandacht voor stoppen met roken. Zoetermeerders kunnen meedoen met de cursus Stoppen met roken van Sinefuma die geregeld plaatsvindt in Zoetermeer. Op dit moment is de cursus ook online beschikbaar.

Patiënten die deelnemen aan een ketenzorgprogramma, mogen gratis meedoen met de cursus Stoppen met roken.

Verder stimuleren de zorgverleners hun patiënten om te stoppen en krijgen de patiënten als zij dat willen hulp van bijvoorbeeld de praktijkondersteuner of de huisarts.

 

Een tegel wordt geplaatst bij Gezondheidscentrum Oosterheem.

foto van handen van een kind dat met blokken speelt